De Witte Beer was eigendom van Rinze van der Velde (1856-1940) en mr. M.E. Hepkema en was gevestigd aan de 'stille kant' van de Nieuwestad in Leeuwarden ('Nieuwestad 121, tegenover de Oude Waag'). Het bedrijf ontleende zijn naam aan de witte ijsbeer in de topgevel van het pand. In maart 1912 adverteeerde de weduwe C.F. Schwaner nog met Degelijk Borstelwerk en Schoonmaak-Artikelen in het Magazijn "De Witte Beer". In september van datzelfde jaar is de Electrische Snelfotografie in "De Witte Beer" geopend.
Vier jaar later, op 12 december 1916 wordt "De Witte Beer, [...] beneeden ingericht voor fotografisch atelier en boven voor kantoorlokalen" finaal publiek verkocht, aanvaarding 12 mei 1917. Op 2 mei 1917 kondigt Beddenmagazijn "Pel" aan dat de zaak binnenkort wordt verplaatst naar Nieuwestad 121 "In de witte Beer". 

Rinze van der Velde voor De Witte BeerRinze van der Velde kocht in 1892 de zaak van zijn werkgever, de boek- en kunsthandel van C. Noë Lzn. Voor fl. 20.000 werd hij eigenaar van het pand Nieuwestad 90 waar boekhandel Van der Velde meer dan honderd jaar gevestigd zou blijven. In het voorjaar van 2005 verhuisde de boekhandel naar de 'stille kant' van de Nieuwestad.

Naast boekhandel en uitgeverij van boeken en kranten (Leeuwarder Nieuwsblad) hield Van der Velde zich dus ook bezig met de fotografie. In Over de liefhebberij voor boeken, honderd jaar Boekhandel Van der Velde (1992) schrijft Klaas Betten ook over deze nevenactiviteiten:
"Bovendien heeft hij samen met mr. M.E. Hepkema, die jarenlang zijn rechtskundig adviseur was, in het pand 'De Witte Beer' aan de Nieuwestad 121, een 'electrische snelfotografie zaak' gedreven. Wanneer een foto niet erg leek naar de mening van de geportretteerde, dan was het antwoord van Rinze steevast: 'Een portret liegt nooit.'"

Op de foto staat Rinze van der Velde afgebeeld voor het pand van De Witte Beer. Als twaalfjarige jongen had hij een ontsteking opgelopen aan zijn been. Sinds die tijd liep hij moeilijk. In 1913 kreeg Rinze van der Velde een auto-ongeluk. Daarbij brak hij zijn dijbeen. Na het ongeluk schaftte hij de op de foto afgebeelde vierwieler aan, waarmee hij zich voortaan verplaatste. De foto zal dus zeker na voorjaar 1913 gemaakt moeten zijn.

De Witte BeerDe Witte BeerVoorbeelden van foto's

   
Fotograaf - De Witte Beer
Afbeelding - Links: Janke L. Bouma (1892-1983), rechts: onbekend
Bijzonderheden - 
Datering - onbekend
Motivering - 

 

   
Fotograaf - De Witte Beer
Afbeelding - Sjoerd Stienstra (1886-1971) met zijn zoon Frederik (1914-1999).
Bijzonderheden - 
Datering - tussen 1915 en 1917
Motivering - Frederik (Frits) Stienstra is geboren in september 1914, hij zal hier rond anderhalf jaar oud zijn.